Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψάρια με αντιψυκτικό ανακαλύφθηκαν κάτω από παγόβουνα

Ένα νέο είδος ψαριού που έχει προσαρμοστεί στη ζωή σε ακραίες συνθήκες ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από τα παγόβουνα στη Γροιλανδία. Το φθορίζον πράσινο αντιψυκτικό που ρέει μέσα από το σώμα αυτού του είδους είναι στην πραγματικότητα μια υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που αποτρέπει το πάγωμα.

 

«Η πρωτεΐνη από το αντιψυκτικό κολλάει στην επιφάνεια μικρών κρυστάλλων πάγου και τους εμποδίζει να μεγαλώσουν σε μεγάλους κρυστάλλους», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έρευνας David Gruber, ερευνητής στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέρει το RTS. .

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ψάρια από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο ανέπτυξαν ανεξάρτητα αυτές τις αντιψυκτικές πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε ορισμένα ψάρια που ζούσαν στην Ανταρκτική σχεδόν πριν από 50 χρόνια. Δηλαδή, σε αντίθεση με τα ψυχρόαιμα ερπετά και τα έντομα, τα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν παγώσουν τα υγρά στο σώμα τους, γιατί τότε σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στην κυκλοφορία του αίματος τους.

 

«Το γεγονός είναι ότι αυτές οι πρωτεΐνες που βρέθηκαν στα ψάρια έδειξαν την ικανότητα αυτών των οργανισμών να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα, δήλωσε ο δεύτερος συντάκτης της μελέτης, John Sparks.

 

Πηγή: Politika.rs

 

Μετάφραση – επιμέλεια Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More