Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψαρεύοντας το «χρυσάφι» του Αμβρακικού

Ένα  εθνικό πάρκο, τεράστιας οικολογικής σημασίας, ο Αμβρακικός κόλπος και η ευρύτερη περιοχή, αποτελούν σημείο μοναδικής ομορφιάς, ακόμη ανεξερεύνητο σε μεγάλο βαθμό και πηγή πλούτου για εκείνους που αποφάσισαν να μείνουν στην περιοχή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος άδραξε την ευκαιρία να επιβιβαστεί ξημερώματα σε ένα ψαροκάικο για να διαπιστώσει τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

Με φουρτούνα έγινε ο απόπλους και η ψαριά ήταν καλή, αλλά τα αλιεύματα χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν όπως λέει ο ψαράς Φώτης Ντιόρας. Οι λόγοι πολλοί. Παράνομη αλιεία, ο καιρός, τα πολλά ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο, κατέστησαν το ψάρεμα μια περιπέτεια σε ήρεμα νερά. Η θάλασσα προσφέρει πλήθος αλιευμάτων αλλά το Μενίδι είναι περισσότερο γνωστό για την γαρίδα του, την γάμπαρη, όπως την αποκαλούν οι ψαράδες.

Το χωριό Μενίδι, στην βορειοανατολική πλευρά του Κόλπου, προσφέρει το ωραιότερο  ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αναστασόπουλος, ευτυχώς έχουν εκμηδενιστεί οι ζημίες που προκαλούσαν τα ελαιοτριβεία και ο κόλπος έχει καθαρίσει πλέον, τα νερά είναι πεντακάθαρα και η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής, κυρίως από την γειτονική Ιταλία.

Κάθε χρόνο αυξάνεται η επισκεψιμότητα και τα νέα οδικά δίκτυα βοήθησαν στην σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα σε σύντομο χρόνο με ολόκληρο τον νομό ακόμη και με τα κοντινά νησιά του Ιονίου.

400 τ.χλμ. αποτελούν τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο των Βαλκανίων, που φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών. 280 είδη πουλιών με τους κορμοράνους και τα φλαμίνγκο να κλέβουν τα βλέμματα, η περιοχή υπόσχεται να αποζημιώσει με την ομορφιά της κάθε επισκέπτη.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More