Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ώρα μηδέν για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Λήγει στις 20:00 το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή είναι ο πλανήτης, την ώρα που η κλεψύδρα για τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα αδειάζει επικίνδυνα. Ο ισραηλινός στρατός, με μία άνευ προηγουμένου εντολή ζήτησε να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα, σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας. Το τελεσίγραφο μάλιστα λήγει στις 20:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς πάντως καλεί τους πολίτες να μην ενδώσουν, απορρίπτοντας ως ψυχολογικό πόλεμο το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τη Χαμάς να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν 13 όμηροι από ισραηλινά πυρά. Μέσα σε αυτό το δραματικό σκηνικό, η Τεχεράνη προειδοποιεί το Τελ Αβιβ πως βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ το κύμα οργής κατά του Ισραήλ έχει εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην Ευρώπη, όπου έχει σημάνει συναγερμός.

H δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ είναι στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης. Η Ευτυχία Πενταράκη βρέθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων απο το πυροβολικό των ισραηλινών, κοντά στην πόλη Σντερότ, που ήδη ρίχνει βολές κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι  προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για τη χερσαία εισβολή.

Στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχει ζητηθεί να πάνε οι άμαχοι, δεν υπάρχει κανένας βομβαρδισμός, καθώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν σκοπό να βομβαρδίσουν εκεί. Τους ενδιαφέρει να βομβαρδίσουν τους θύλακες, τις υποδομές, τις επικοινωνίες της Χαμάς που είναι στα βόρεια, τονίζει η Ευτυχία Πενταράκη εκτιμώντας ότι η αυριανή μέρα έχει πολλές πιθανότητες να είναι η μέρα της χερσαίας εισβολής, καθώς αφενός συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το Μαύρο Σάββατο της μεγάλης σφαγής, αφετέρου είναι μέρα αργίας για τους Ισραηλινούς. “Έχει πολλούς συμβολισμούς η αυριανή ημέρα, αν κρίνουμε και από όλη αυτή την τεράστια μετακίνηση δυνάμεων” τονίζει και σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση, έχουν μετακινηθεί οι ειδικές δυνάμεις, οι στρατιώτες, τα τεθωρακισμένα.

Την ίδια ώρα ένα θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα υπήρξε η πληροφορία ότι υπήρχε εισβολή ενόπλων από τον Λίβανο προς το Ισραήλ γιατί ακούστηκαν εκρήξεις στο φράχτη. Όπως έγινε γνωστό από διεθνή μέσα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τελικά ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού στο σημείο. Οι Ισραηλινο ζήτησαν μάλιστα από τον κόσμο που μένει στην περιοχή κοντά στα σύνορα να μείνει στο σπίτι, να ασφαλίσει πόρτες και παράθυρα, καθώς υπήρχε, όπως είπαμε, φόβος για εισβολή ενόπλων.

Τεράστιες συγκρούσεις είχαμε και στη Δυτική Όχθη, καθώς ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους για την ημέρα οργής των Παλαιστινίων. Έγιναν φοβερές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Χτύπησαν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους με πυρά. 11 νέοι νεκροί, όπως τουλάχιστον είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην Ναμπλούς, στη Ραμάλα και στη Χεβρώνα.

Ο κόσμος φεύγει με όποιο τρόπο μπορεί από τη Γάζα. Όσοι, μπορούν παίρνουν ότι πράγματα έχουν, φεύγουν ακόμη και με τα πόδια. Τα αυτοκίνητα είναι γεμάτα, όπως και τα φορτηγά. Τα διεθνή μέσα μιλούν για δεκάδες ανθρώπους που προχωρούν με τα πόδια για να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας, μετά από αυτή την άνευ προηγουμένου προειδοποίηση. Πρόκειται για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε εκείνο το κομμάτι της Γάζας.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζει ότι η επίθεση της Χαμάς δεν μπορεί να αιτιολογήσει μια απόλυτη ισοπέδωση της Γάζας. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, αναφέρει. Όμως αυτές οι επιθέσεις δεν δικαιολογούν και την ασταμάτητη και απόλυτη καταστροφή της Γάζας.

Δηλώσεις έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε για τα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Γάζας απαράδεκτο και το παρομοίασε με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί στη διάρκεια του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα:

Το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα – Θρήνος και σπαραγμός σε ένα απέραντο νεκροταφείο

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ζητά από τον γ.γ. του ΟΗΕ να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ

Ερντογάν: Εντελώς απαράδεκτο το τελεσίγραφο του Ισραήλ – Πάρτε πίσω αυτό το λάθος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More