Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναστενάρια: Ένα πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στον Λαγκαδά

Το έθιμο της πυροβασίας, τα περίφημα Αναστενάρια, που πραγματοποιούνται στον Λαγκαδά, γίνονται στα τέλη της Άνοιξης, στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι αναστενάρηδες τραγουδούν και χορεύουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρακτωμένα κάρβουνα συνοδεία οργάνων, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η φωτιά ανάβει αυτή την ώρα ώστε οι αναστενάρηδες να περπατήσουν πάνω στα κάρβουνα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά έθιμα, που τελούνται στην Ελλάδα και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, που έφεραν Ανατολίτες και Θρακιώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τελείται και φέτος, χθες, σήμερα και αύριο στην πόλη του Λαγκαδά. Το μοναδικό αυτό έθιμο πραγματοποιείται στα δύο κονάκια, που λειτουργούν στον Λαγκαδά, στο κονάκι της θρακικής εστίας Λαγκαδά και στο κονάκι του συλλόγου «Τα Αναστενάρια» του Λαγκαδά της οικογένειας Γκαϊτατζή στον οικισμό Παπακυριαζή, όπου βρίσκονται και οι δύο κοινότητες αναστενάρηδων με περισσότερους από 30 αναστενάρηδες.

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του.

Το βράδυ 21:30-22:00 θα ξεκινήσει το έθιμο και θα χορέψει ο λαογραφικός χορευτικός σύλλογος «Αντάμωμα», χορούς από την ανατολική Ρωμυλία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More