Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι: Το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα επιλυθεί μετά το τέλος της σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Beta, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Μπότσαν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι κατανοεί ότι η γαλλογερμανική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αποδεκτή από τη Σερβία, διότι προβλέπει τη μη αντίθεση της Σερβίας στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Σε αντίθεση με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το γαλλογερμανικό σχέδιο δεν αποτελεί τη βάση για μια μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια. Και αυτό το σχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, προβλέπει μονομερείς παραχωρήσεις από το Βελιγράδι, κυρίως για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος όλων των διεθνών οργανισμών και των Ηνωμένων Εθνών. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Η Δύση επιμένει ανοιχτά ότι το Βελιγράδι πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

«Νομίζω ότι για τον πρόεδρο της Σερβίας, μόνο ορισμένα μέρη αυτού του σχεδίου είναι αποδεκτά για συζήτηση και εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία που προβλέπουν τη διεθνή αναγνώριση δεν είναι αποδεκτά για τη Σερβία. Για τη Δύση, το πιο σημαντικό σημείο είναι εκείνο που προβλέπει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στους διεθνείς θεσμούς», δήλωσε ο πρέσβης.

Γαλλογερμανικό σχέδιο

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) θα μπλοκάρει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), εάν ο πρόεδρος Βούτσιτς αποδεχθεί όλα τα σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου, ο Μπότσαν-Χαρτσένκο είπε ότι για τη Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ , η θέση του Βελιγραδίου θα είναι σημαντική.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Βούτσιτς ήταν σταθερός και ξεκάθαρος ότι απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο. Δεν ξέρω γιατί ορισμένα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο, όταν είπε ότι ήταν απαράδεκτο για το Βελιγράδι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Σερβία να αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο στον ΟΗΕ

Σε ερώτηση για να διευκρινίσει αν υπάρχουν όροι υπό τους οποίους η Ρωσία θα συμφωνούσε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του ΟΗΕ, ο Bohan-Kartsenko δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.

«Τώρα είναι αδύνατο για μένα να απαντήσω στην ερώτησή σας, διότι κανείς μας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πώς θα επιλυθεί τελικά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». «Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα επιλυθεί υπό άλλες γεωπολιτικές συνθήκες που θα προκύψουν μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, μια μακροπρόθεσμη λύση σε ορισμένα ανοικτά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, δεν είναι εφικτή», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Πρόσθεσε ότι οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες θα είναι το αποτέλεσμα όλων των τρεχόντων γεγονότων στη διεθνή σκηνή.

«Στη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, η Ρωσία θα νικήσει οπωσδήποτε». Η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση στο έδαφος της Ουκρανίας. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί μια νέα πολυπολική διεθνής τάξη, στην οποία η Δύση δεν θα διαδραματίσει κανένα αποφασιστικό ρόλο. Τώρα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να λύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μέσω του γαλλογερμανικού σχεδίου, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία δεν συμμετέχει πιο ενεργά στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος αυτού από την πρώτη ημέρα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Λόγω των εχθρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ένα κοινό σχήμα δεν είναι δυνατό, αλλά το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η τελική λύση για το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι δυνατή χωρίς την υποστήριξη του ΣΑ και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Η Σερβία και η Ρωσία

Μιλώντας για τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μπότσαν-Χαρτσένκο δήλωσε ότι οι σχέσεις αυτές διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο.

«Η συνεργασία με τη Σερβία εξελίσσεται σε όλους τους τομείς και υπάρχει διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι το Βελιγράδι δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις πιέσεις της Δύσης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ανεξάρτητη στάση του Βελιγραδίου στο θέμα αυτό». «Η Σερβία περιβάλλεται από μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό είχαμε εμπόδια στην οικονομική συνεργασία για ένα διάστημα, αλλά εν τω μεταξύ τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «απογοητεύτηκε» όταν η Σερβία ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδίκασε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ανεξάρτητα από αυτά τα εμπόδια, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε καλή συνεργασία με τη Σερβία», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Κρίστοφερ Χιλ

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ ότι οι δεσμοί μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας αποδυναμώνονται μέρα με τη μέρα, ο Μπότσαν-Χαρτσένκο είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. «Οι δυτικοί διπλωμάτες δεν έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις θέσεις τους σχετικά με τις ρωσο-σερβικές σχέσεις. Εμείς έχουμε πολλά στοιχεία ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Κυρώσεις

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η σερβική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Βούτσιτς «προς το παρόν έχουν σταθερή θέση» ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. «Ο πρόεδρος Βούτσιτς δέχεται πολλές πιέσεις από τις δυτικές χώρες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι το Βελιγράδι θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία». «Η απόλυτη πλειοψηφία του σερβικού λαού είναι κατά της επιβολής κυρώσεων και είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς λαμβάνει πρώτα απ’ όλα υπόψη του τη γνώμη του λαού», είπε.

Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η απάντηση της Μόσχας εάν η Σερβία αποφάσιζε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι πολλές χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία υπέστησαν αυτομάτως μεγαλύτερη οικονομική ζημία από τη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε αν είναι ρεαλιστικό για τη Σερβία να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη ενόψει των νέων διεθνών συνθηκών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπότσαν-Χαρτσένκο είπε ότι η κατάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Βούτσιτς. «Η Σερβία είναι ουδέτερη απέναντι στις νεοεμφανιζόμενες διεθνείς συνθήκες εδώ και ένα χρόνο και τα πήγε καλά σε αυτό το καθεστώς», δήλωσε ο πρέσβης.

ΕΕ

Ο Μπότσαν-Χαρτσένκο δήλωσε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει δύο προβλήματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Η Δύση δεν αποδέχεται ότι μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει τη δική της εξωτερική πολιτική. Εντός της ΕΕ, η μόνη εξαίρεση είναι η Ουγγαρία. Η Δύση ζητά από τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Πρίστινα με δυτικούς όρους. Αυτή τη στιγμή, αποτελεί προτεραιότητα για τη Δύση να επιβάλει η Σερβία κυρώσεις στη Ρωσία, προσπαθόντας απεγνωσμένα να διαρρήξει την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», κατέληξε ο πρέσβης Αλεξάνταρ Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Πηγή: politika.rs

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More