Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γαλλία και η Γαλλοφωνία στη 19η Διεθνή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με 11 εκδηλώσεις και οκτώ προσκεκλημένους συμμετέχει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης δίνει και φέτος το «παρών» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, προτείνοντας στους Έλληνες αναγνώστες συναντήσεις με σημαντικούς Γάλλους και γαλλόφωνους συγγραφείς και εικονογράφους στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της έκθεσης στις εγκαταστάσεις της Helexpo. 

Ανάμεσά τους ο Σενεγαλέζος Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ, νικητής του σημαντικού γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ το 2021 για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη και ο Αϊτινής καταγωγής ποιητής και μυθιστοριογράφος, Μακένζι Ορσέλ, φιναλίστ του βραβείου Γκονκούρ το 2022 για το βιβλίο «Une somme humaine », ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών από το γαλλικό κράτος. Ο Ορσέλ έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος 2023.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν επίσης η συγγραφέας και εκδότρια, Μιριέλ Ζακ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά της «Eleftheria», η Κατερίνα Αποστολοπούλου με τη δίγλωσση συλλογή της «Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο»  που κέρδισε το βραβείο Pépite Fiction Ados στην έκθεση νεανικής λογοτεχνίας στο Σεν-Σαιν-Ντενί το 2020, ο συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, Μπρουνό Ντουσέ για το βιβλίο του «Ne pleure pas sur la Grèce», ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και δημοσιογράφος, Φρανσουά Τομαζό, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Μασσαλία εμπιστευτικό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οκτάνα ενώ και ο πολύ γνωστός σεναριογράφος κόμικς, Κριστόφ Καζνόβ θα μιλήσει για τη δουλειά του. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Αδερφοσύνη-Συγγραφείς στο πλευρό των μεταναστών», ένα συλλογικό έργο σημαντικών Γάλλων συγγραφέων που έχουν βιώσει τη μετανάστευση, τη μετοικεσία, την εξορία ή τη φυγή και το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θίνες, παρουσία της μεταφράστριάς του, Δρ. Κατερίνας Σπυροπούλου, αναπληρώτριας Γάλλου ακολούθου πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Γαλλικός αέρας θα φυσήξει τέλος και στην Παιδική Γωνιά αφού η εικονογράφος Κριστέλ Εσπιέ μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Δανάη Ιωακειμίδη και τη συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη θα οργανώσουν ένα κυνήγι θησαυρού και ένα εργαστήριο, αναζητώντας τον περίφημο ληστή-τζεντλεμαν, Αρσέν Λουπέν.  

Στο γαλλικό σταντ στο περίπτερο 13, θα βρίσκονται εκτός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Hachette FLE, ο εκδοτικός οίκος Signes et Balises, το γαλλόφωνο περιοδικό Petits essais-Μικρά Δοκίμια καθώς και το βιβλιοπωλείο «Λεξικοπωλείο». Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους καλεσμένους συγγραφείς, οι οποίοι θα υπογράψουν επί τόπου τα βιβλία τους, να αγοράσουν τις εκδόσεις στα γαλλικά καθώς και να ενημερωθούν για τα προγράμματα μαθημάτων γαλλικών και τις άλλες δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου ΕΔΩ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More