Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αλέξης Αλεξίου στηρίζει τη διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας

Σε μια από τις πιο ζωντανές εκδηλώσεις της βροχερής βραδιάς της Κυριακής που μας πέρασε, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κοραή. Λίγα μέτρα μακριά από τον κινηματογράφο Άστορ που κινδυνεύει να κλείσει, είχε στηθεί ένας αυτοσχέδιος κινηματογράφος που θα πρόβαλλε την ταινία του Ν. Νικολαϊδη «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα».

Ο διαχειριστής/ενοικιαστής του κινηματογράφου Άστορ, κος Μπάμπης Κονταράκης, που φιλοξενεί εδώ και αρκετά χρόνια την προσπάθεια επανανάγνωσης των σημαντικών και αδικημένων ελληνικών ταινιών υπό το πρόγραμμα «χαμένη λεωφόρο του ελληνικού κινηματογράφου», προλόγισε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας συνολικής προσπάθειας να παραμείνουν οι Αθηναϊκοί κινηματογράφοι λειτουργικοί και πλήρως ανταγωνιστικοί στη θέση που βρίσκονται, με τους ανθρώπους που έχουν μοχθήσει σε δύσκολες εποχές να τους κρατήσουν ανταγωνιστικούς ώστε μέχρι σήμερα για να αποτελούν μέρος της κουλτούρας του Αθηναϊκού άστυ: «Θα κάνουμε χαμό μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία! Να μείνουν διατηρητέες οι αίθουσες, αν είναι δυνατόν, τι συζητάμε! Με κάποια καθάρματα που έχουμε μπλέξει».

Ο Αλέξης Αλεξίου με τη σειρά του πήρε το λόγο, διευκρινίζοντας ότι ο βασικός λόγος που πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς τους κινηματογράφους είναι διαφορετικός από αυτόν που ακούγεται παραποιημένος τις τελευταίες μέρες. «Διαφωνώ με τη νοσταλγία» […] «είμαι υπέρ του αληθινού και πραγματικού», είπε μεταξύ άλλων.

«Ευχαριστώ που είστε όλοι εδώ. Δεν θα πω κάτι για ταινία [που θα παρακολουθήσουμε], γιατί νομίζω δεν χρειάζεται κανένα πρόλογο. Την ταινία που θα δείτε, θα την απολαύσετε. Θα πω δυο λόγια για τη «χαμένη λεωφόρο του ελληνικού κινηματογράφου», που ίσως δεν ξέρετε τι είναι. [Πρόκειται για] μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, το 2016, το καλοκαίρι. Μια παρέα φίλων μετά από μια πρόσκληση της Ένωσης Σκηνοθετών και Παραγωγών του Ελληνικού Κινηματογράφου αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες προβολές παλιών ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του 50, 60, 70, 80… Όταν είχαμε αυτήν την ιδέα όλοι μας είπαν, είστε τρελοί κανείς δεν θέλει να δει αυτές τις ταινίες, θα πάει άπατη αυτή η προβολή… Πλησιάσαμε εδώ τον Μπάμπη [Κονταράκη]… Τότε ήταν η εποχή που είχαν αρχίσει να ξηλώνουν τις παλιές μηχανές προβολών και γυρίσανε σε ψηφιακό μέσο, σε DCP. Του είπαμε ότι δεν υπάρχουν πια αυτές οι ταινίες, παρα μόνο σε κόπιες 35 χιλιοστών. Λέει, «δεν πειράζει, θα αγοράσουμε μια μηχανή 35 χιλιοστών και θα τις παίξουμε»! Εντυπωσιαστήκαμε, το κάναμε και ξαφνικά στήσαμε από το πουθενά αυτή τη λέσχη, τη «χαμένη λεωφόρο του ελληνικού κινηματογράφου» και αρχίσαμε να παίζουμε αυτές τις ταινίες που κανείς δεν μπορούσε να τις δει [εύκολα]. Και νομίζω πήγε πάρα πολύ καλά. Ξαφνικά είδαμε νέο κόσμο να έρχεται στις προβολές. Αυτές κράτησαν 4 χρόνια. Και επειδή τον τελευταίο καιρό με όλο αυτό που συμβαίνει· διαβάζω για το Άστορ, το Ιντεάλ και την Ίριδα κάποια σχόλια κάποιων ανθρώπων που είπαν ότι δεν συμφωνούμε γιατί «διαφωνούμε με τη νοσταλγία», να πω και το εξής: ούτε εμένα μου αρέσει η νοσταλγία, και δεν θεωρώ πως οι κινηματογράφοι πρέπει να σωθούνε λόγω της νοσταλγίας. Εγώ το θεωρώ ένα πράγμα αντιδραστικό, οπισθοδρομικό, αλλά θέλω να πω το εξής απλό, όπως «η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού κινηματογράφου» αγκαλιάστηκε από πολύ νέο κόσμο, έτσι γιατί κατάλαβε ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι ζωντανό και αληθινό έτσι, όπως και όλες οι αντίστοιχες εκδηλώσεις που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς όπως οι «Νύχτες Πρεμιέρας», το «φεστιβάλ πειραματικού Κινηματογράφου» κλπ. Ο ίδιος ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη πραγματικά αληθινή και ζωντανή. Νομίζω ότι δεν μιλάμε για κάτι νοσταλγικό, αλλά νομίζω ότι ο νέος κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι αληθινό και πραγματικό. Και πρέπει αυτό από μόνο του να συνεχίσουν να υπάρχουν [οι αίθουσες]. Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη αληθινή και ζωντανή και δεν μιλάμε για νοσταλγία, είναι ένα πράγμα που θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίσει να ζει».

Η παρουσίαση έληξε με την υπόσχεση πως οι δράσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί ώστε να αισθανθούν όλοι πως η πολιτεία προστατεύει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More