Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Νικολάι Λουγκάνσκυ στο 3ο Ραχμάνινοφ” από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο ΜΜΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει την Παρασκευή 7 Απριλίου το κοντσέρτο με τίτλο “Ο Νικολάι Λουγκάνσκυ στο 3ο Ραχμάνινοφ”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Ένας από τους εκπληκτικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας», «πιανίστας απίστευτης ευαισθησίας  δίνει έμφαση στη μουσική και όχι στον εαυτό του», «οι τεχνικές του δυνατότητες θα έκαναν την πλειοψηφία των συναδέλφων του να χλομιάσουν». Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για τον Νικολάι Λουγκάνσκυ.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με τον κορυφαίο πιανίστα στο Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το «Έβερεστ» των πιανιστικών κοντσέρτων, στο οποίο ο Λουγκάνσκυ έχει αναδειχθεί ιδανικός ερμηνευτής. Ακόμη, ο Βασίλης Χριστόπουλος ηγείται της πρώτης εγχώριας εκτέλεσης της Ιουλιανής Σουίτας του Φίλιππου Τσαλαχούρη, η οποία αποτελεί έναν φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου. Στο επίκεντρο του προγράμματος, η συμφωνία «Ματθίας ο ζωγράφος» του Πάουλ Χίντεμιτ.

Nikolai Lugansky. France, July 2011. Photo by Caroline Doutre

Πρόκειται για μια δημιουργία που εμπνέεται από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Ματίας Γκρύνεβαλντ και στοχάζεται τον ρόλο του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Φίλιππος Τσαλαχούρης (γεν. 1969)

Ιουλιανή Σουίτα, έργο 85 (α’ πανελλήνια εκτέλεση)

Πάουλ  Χίντεμιτ (1895 – 1963)

Ματθίας ο ζωγράφος (συμφωνία)

Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ (1873–1943)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30

Σολίστ

Νικολάι Λουγκάνσκυ, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση 

Βασίλης Χριστόπουλος

19:30
Δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Νίκο Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων

Πληροφορίες Εισιτηρίων: 

Τιμές: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

*Η συναυλία πραγματοποιείται και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης

Το σχόλιο του μαέστρου

Είναι μεγάλη η χαρά μου που θα διευθύνω το αριστουργηματικό και δημοφιλέστατο Τρίτο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ με έναν από τους κορυφαίους σολίστ πιάνου της εποχής μας, τον εξαιρετικό Νικολάι Λουγκάνσκι. Αλλά και το πρώτο μέρος της συναυλίας προδιαγράφεται συναρπαστικό, με την ατμοσφαιρική Ιουλιανή Σουΐτα του Φίλιππου Τσαλαχούρη, καθώς και την υπέροχη συμφωνία «Ματθίας ο ζωγράφος» του Χίντεμιτ, κατά τη γνώμη μου ένα από τα κορυφαία συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες: www,koa.gr

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More