Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμη – Η Ελληνική Ριβιέρα

Δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους διάσημους προορισμούς της μεσογείου. Η Σύμη το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων διαθέτει τον μεγαλύτερο διατηρητέο οικισμό στην Ελλάδα.     

Ο Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, δήμαρχος του νησιού αναφέρει ότι υπάρχουν 2.500 διατηρητέα σπίτια, το κάθε ένα με την δική του ξεχωριστή ομορφιά, που απαιτούν διαρκή φροντίδα και συντήρηση. Επάνω τους έχει αποτυπωθεί η ελληνορωμαϊκή, η βυζαντινή και η ιταλική επιρροή. Στο μάρμαρο και την πέτρα οι Σύμιοι σκάλισαν αετώματα, γείσα, παραθυρόφυλλα, κατώφλια, που δένουν με τις χρωματιστές εξώπορτες των αρχοντικών.

Το νησί με μόλις 3.000 μόνιμους κατοίκους, θα γεμίσει και φέτος με επισκέπτες.  17.000 σκάφη αναψυχής από όλο τον κόσμο, αποβιβάζουν γύρω στους 500.000 τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρει ο κ. Παπακαλοδούκας.

Υπάρχει ένα καλό οδικό δίκτυο, αλλά ο δήμαρχος συνιστά στους επισκέπτες να μετακινηθούν προς τις παραλίες του νησιού με καραβάκια. Έτσι, θα ανακαλύψουν γωνιές απρόσιτες και μοναδικές.   

Παρά το  πετρώδες και άγονο του εδάφους, η Σύμη διαθέτει εκπληκτική βλάστηση στα ορεινά και στις καλλιεργήσιμες περιοχές αναπτύσσει τα δικά της ξεχωριστά προϊόντα, που δημιουργούν μια διάσημη κουζίνα.

Ολόκληρη η Σύμη μαζί με τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, προσφέροντας την ευκαιρία για πλήθος εξερευνήσεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More