Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Αγαθονήσι, το πρόγραμμα “Παιδεία και Περιβάλλον” του Ιδρύματος Χατζηγάκη

Το Αγαθονήσι ήταν ο τρίτος σταθμός του προγράμματος Παιδεία και Περιβάλλον, που υλοποιείται σε  6 ακριτικά νησιά από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη, σε σύμπραξη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ομάδα του Ιδρύματος, μέλη του Δ.Σ. και εθελοντές ταξίδεψαν προ ημερών στο νησί όπου διενεργήθηκαν δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες – συνολικά 4 – του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, τους  γονείς και τους κατοίκους.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα, οι δράσεις είχαν τρεις θεματικές:

Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης

Η σχολική κοινότητα του νησιού έλαβε δωρεές σε σημαντικό αριθμό βιβλίων με θεματικές σχετικές με το περιβάλλον, την βιωσιμότητα, τα οικοσυστήματα, τον πλανήτη κ.α.

Μαθαίνω | Βιωματικές Δραστηριότητες για το Περιβάλλον

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου και του νηπιαγωγείου κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από την καθημερινότητα, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους σε δημιουργικές κατασκευές στο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης για τις έννοιες της «επαναχρησιμοποίησης» και της «κυκλικότητας των υλικών». Στο πλαίσιο της δράσης, υλοποιήθηκε διαγωνισμός μέσα από το βιβλίο «Τα Παιδιά σε Αποστολή για να Σώσουν την Θαλάσσια Ζωή» του συγγραφέα κ. Τάσου Κότσιρα και της Save Your Planet, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν κάθε είδους πλαστικό (λ.χ. καπάκια, ποτήρια, σακούλες, μπουκάλια) και να «σώσουν» τα παγιδευμένα ψάρια από αυτά μέσα από μία δράση Καθαρισμού Ακτής που πραγματοποιήθηκε στην Παραλία της Σπηλιάς. Παράλληλα, προβλήθηκαν ταινίες animation, βραβευμένες 18 φορές από εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ, με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα μικρο-πλαστικά, η μόλυνση των υδάτων, η προστασία των θαλάσσιων ειδών κ.α.

Δρω | Δράσεις Φύτευσης

Σε κάθε σταθμό του προγράμματος η τελευταία ημέρα δράσεων είναι πάντα αφιερωμένη στην επαφή με τη φύση. Στο Αγαθονήσι σε συνεργασία με τον Δήμο διοργανώθηκε ανοιχτή δενδροφύτευση για πρώτη φορά στο νησί με τη συμμετοχή μαθητών-μαθητριών και γονέων. Τέλος, με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δημιουργήθηκε ένας κήπος αρωματικών φυτών. Ακολούθησε εκπαιδευτική δράση στο πεδίο «Αναγνωρίζω, Μαθαίνω, Ζωγραφίζω» με εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες, ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα του Ιδρύματος με την συμβολή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και του Διευθυντή και Γεωπόνου κ. Γιώργου Μπαλωτή.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η σχολική κοινότητα έλαβε δωρεές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, υλικά κατασκευών, λεύκωμα αρωματικών φυτών, μαθηματικά παζλ, εκπαιδευτικές ταινίες, φυτικό κεφάλαιο). 

Ο επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι οι Μικρές Κυκλάδες, με πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More