Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ματς του αιώνα με φόντο… το τρίτο αστέρι!

 

Πέρασαν 4,5 ολόκληρα χρόνια, αλλά σήμερα το απόγευμα (18/12, 17:00), ο πλανήτης θα βιώσει για ακόμα μια φορά την κορυφαία αθλητική αναμέτρηση. Ο λόγος για τον τελικό του Μουντιάλ, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Λουσαΐλ του Κατάρ.

63 αναμετρήσεις, 166 γκολ και αμέτρητες σπουδαίες στιγμές οδήγησαν στον απόλυτο ποδοσφαιρικό αγώνα. Η Αργεντινή και η Γαλλία θα κοντραριστούν στο “Lusail Stadium” για την κορυφή του πλανήτη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο φτάνει στο φινάλε του και η τελευταία του πράξη αναμένεται να είναι… ιστορική!

Ο Λιονέλ Μέσι (10) και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την επικράτηση της εθνικής Αργεντινής επί της εθνικής Κροατίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2022 στο “Lusail Stadium”. Λουσαΐλ, Κατάρ, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo)

Η “αλμπισελέστε” του θρυλικού Λιονέλ Μέσι, επιστρέφει στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή μετά από οκτώ χρόνια και τον τελικό του “Maracana” κόντρα στη Γερμανία (ήττα με 1:0 στην παράταση). Ο “βασιλιάς” θέλει να προσθέσει στη μυθική συλλογή του το μοναδικό τρόπαιο που του λείπει. Το “στέμμα” του, θα έλεγε κανείς. Στον έκτο τελικό της ιστορίας τους, οι Αργεντίνοι θα επιχειρήσουν να πάρουν πίσω στο Μπουένος Άιρες το τρόπαιο για τρίτη φορά (η πρώτη το 1978, η δεύτερη το 1986). Για να φτάσουν ως εδώ αντιμετώπισαν Σαουδική Αραβία, Μεξικό και Πολωνία στους ομίλους, την Αυστραλία στους “16”, την Ολλανδία στους “8” και την Κροατία στους “4”. Έχουν τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα έως τώρα, με 12 τέρματα υπέρ και 5 κατά. Πρώτος τους σκόρερ αλλά και δημιουργός είναι ο Μέσι με πέντε γκολ και τρεις ασίστ.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ. Μόλις 54 μήνες μετά το θρίαμβο στον τελικό της Μόσχας κόντρα στην Κροατία (4:2 σκορ), οι “τρικολόρ” επιδιώκουν να κάνουν το “repeat”. Αν τα καταφέρουν, θα είναι οι πρώτοι που πετυχαίνουν κάτι τέτοιο μετά τη Βραζιλία το 1962 και οι τρίτοι συνολικά (Ιταλία το 1934 και το 1938). Παράλληλα, θα είναι και για αυτούς η τρίτη κατάκτηση της ιστορίας τους, όλες μέσα στα 24 τελευταία χρόνια (η πρώτη το 1998, η δεύτερη το 2018). Για να φτάσουν ως εδώ αντιμετώπισαν Αυστραλία, Δανία και Τυνησία στους ομίλους, την Πολωνία στους “16”, την Αγγλία στους “8” και το Μαρόκο στους “4”. Έχουν πέντε νίκες και μία ήττα έως τώρα με 13 τέρματα υπέρ και 5 κατά. Πρώτος τους σκόρερ είναι ο Εμπαπέ με πέντε γκολ και καλύτερος δημιουργός ο Αντουάν Γκριζμάν με τρεις ασίστ.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ (κέντρο) πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του το δεύτερο γκολ της εθνικής Γαλλίας κόντρα στην εθνική Πολωνίας για τη “Φάση των 16” του Μουντιάλ του 2022 στο “Thumama Stadium”. Ντόχα, Κατάρ, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo)

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θεωρητικά οι δύο προπονητές έχουν όλους τους παίκτες τους διαθέσιμους. Στην πράξη όμως, ο Πάπου Γκόμες από την πλευρά της Αργεντινής είναι εξαιρετικά αμφίβολος. Ταυτόχρονα, η κατάσταση του Άνχελ Ντι Μαρία είναι άγνωστο αν θα επιτρέψει στον Λιονέλ Σκαλόνι να τον ξεκινήσει ως βασικό.

Για τον Ντιντιέ Ντεσάμπ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Οι Τσουαμενί και Τεό Ερναντές αντιμετώπισαν ενοχλήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο έβγαλαν την τελευταία προπόνηση. Παράλληλα, Βαράν, Κονατέ και Κομάν έδειξαν να ξεπερνούν την ίωση που τους ταλαιπωρούσε, με την ετοιμότητά τους όμως να αποτελεί ερωτηματικό.

Σε ότι αφορά το ιστορικό των αναμετρήσεων, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της Αργεντινής με τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες. Βέβαια, οι “τρικολόρ” ήταν αυτοί που κέρδισαν την τελευταία “μονομαχία” των δύο χωρών. Στις 30 Ιουνίου του 2018 συναντήθηκαν στο Καζάν, για τη “Φάση των 16” του Μουντιάλ και η Γαλλία επικράτησε με 4:3 στην κορυφαία αναμέτρηση εκείνης της διοργάνωσης. Οι υπόλοιποι μεταξύ τους αγώνες ήταν είτε σε φάσεις ομίλων, είτε σε φιλικά.

Ο Λιονέλ Μέσι (κέντρο) σε μονομαχία με τους Πολ Πογκμπά και Μπλεζ Ματουιντί κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα σε εθνική Γαλλίας και εθνική Αργεντινής για τη “Φάση των 16” του Μουντιάλ του 2018 στην “Kazan Arena”. Καζάν, Ρωσία, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018. (AP Photo)

Η “αλμπισελέστε” μετράει δύο τελικούς τους τελευταίους 15 μήνες. Ο ένας για το Copa America στις 11 Ιουλίου του 2021, όπου κέρδισε τη Βραζιλία με 1:0 στο “Maracana“. Ο δεύτερος για το “Finalissima” την 1η Ιουνίου του 2022, όπου συνέτριψε με 3:0 την Ιταλία στο “Wembley“.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές απέτυχαν στο Euro 2020 όταν αποκλείστηκαν στη “Φάση των 16” από την Ελβετία. Οι δύο τελευταίοι τους τελικοί είναι αυτός του Μουντιάλ του 2018 όταν κέρδισαν την Κροατία με 4:2 στο “Luzhniki Stadium” και αυτός του Euro 2016 όταν ηττήθηκαν με 1:0 από την Πορτογαλία στο “Stade de France“.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως είναι κάτι παραπάνω από ένας τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι η σύγκριση δύο ηπείρων, δύο διαφορετικών κόσμων και εν τέλει και δύο γενεών. Από τη μία ο τεράστιος Λιονέλ Μέσι, που κυριάρχησε σε απόλυτο βαθμό την πρώτη 20ετία του αιώνα που διανύουμε. Από την άλλη ο σπουδαίος Κιλιάν Εμπαπέ, που σκοπεύει να κάνει ακριβώς το ίδιο, στην ερχόμενη 20ετία. Οι δύο συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν, λίγο πριν ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν να λύσουν τις… μεταξύ τους διαφορές σε έναν αγώνα που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.//

Ο Λιονέλ Μέσι (αριστερά) πανηγυρίζει μαζί με τον Κιλιάν Εμπαπέ (δεξιά) κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν για το γαλλικό Λιγκ Καπ στο “Parc des Princes”. Παρίσι, Γαλλία, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021. (AP Photo)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More