Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μουσείο των Αιγών με τους μοναδικούς θησαυρούς

Ένας καινούργιος χώρος, το μουσείο Αιγών όπου εκτίθενται οι θησαυροί της περιοχής και που θα φιλοξενήσει όλα όσα φέρνει στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη, εισάγει τους επισκέπτες στον κόσμο του αρχαίου Βασιλείου των Μακεδόνων. 

Οι Αιγές, η πρωτεύουσα πόλη των Μακεδόνων, η μυθική, θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική κοιτίδα από την οποία ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και έγινε κτήμα της ανθρωπότητος, απέκτησαν ένα νέο μουσείο, όπου θα εκτίθεται το πλήθος των ευρημάτων, που ανακαλύπτονται και αναδεικνύονται από την προσπάθεια δεκάδων αρχαιολόγων.    

Αυτό που θεωρούμε δεδομένο σήμερα δεν θα ήταν όπως το γνωρίζουμε εάν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι προσωπικότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β΄ και αν δεν δρούσαν με τον συγκεκριμένο τρόπο, επισημαίνει η Ελένη Παρασχοπούλου, ξεναγός.

Το νέο μουσείο, που εγκανιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου είναι ένας πολυμορφικός χώρος, με τον οποίο ενώνεται το νέο κτήριο με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών -της Βεργίνας, ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Μετά ο 1977  έχουν έρθει στο φως ένα βασιλικό ανάκτορο τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα, δεκάδες βασιλικοί τάφοι πάνω από χίλιους κοινοί τάφοι και το θέατρο, όπου εκτιμάται ότι δολοφονήθηκε ο Φίλιππος το 336 π.Χ..

Το νέο μουσείο δεν είναι απλώς ένας χώρος έκθεσης ευρημάτων, αλλά εκεί όπου αναβιώνει η ιστορία και γίνεται κτήμα των νέων, που επισκέπτονται την περιοχή, σημειώνει η κ. Παρασχοπούλου. Στόχος είναι να αγγίξουν την ιστορία, να την αγαπήσουν και να την συντηρήσουν κυρίως ως πολύτιμη μνήμη.

Άλλωστε τα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν περιορίζονταν σε μια κατάκτηση εδαφών, ήταν μια πολιτισμική μετάγγιση, την οποία κληρονόμησαν οι λαοί της αχανούς αυτοκρατορίας του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More