Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η σημασία της απόφασης του ΣτΕ που απαγορεύει τη θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών προς καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο

Το Πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της θαλάσσιας μεταφοράς σκουπιδιών από την Ιταλία στο Βόλο, με σκοπό να καούν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, στο Βόλο.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη μεταφορά και για αυτή την απόφαση του ΣτΕ, τη σημασία της, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Θεσσαλονίκη και Βόλο και τις επιπτώσεις της μίλησαν στην εκπομπή «Τριτολογίες», της ΕΡΤ3 οι Κώστας Βολιώτης, εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και ο Πρόδρομος Ζάνης, καθηγητής μετεωρολογίας και κλιματολογίας, ειδικός σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Είναι σημαντική η απόφαση γιατί μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες με τα πλοία και μάλιστα έρχονται από την Ιταλία και υπάρχει η αρχή της εγγύτητας, κάτι που δεν το δικαιολογεί αυτό…δηλαδή γιατί να μην καίγονται . Και στη Θεσσαλονίκη, και στο Αλιβέρι και στη Βοιωτία καίγονται σκουπίδια, είναι ένα ζήτημα. Η πόλη του βόλου είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα σε καρκίνους», όπως ανέφερε ο κ.Βολιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάνης, τόνισε:

«Υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση, είναι δεδομένο, ξέρουμε ότι εκπέμπονται και σωματίδια και τοξικές ενώσεις. Έχουν βλαπτικές ουσίες. όταν εκτιθέμεθα χρόνια σε υψηλά επίπεδα, έχει επιπτώσεις και αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε αστικά περιβάλλοντα.

Υπήρχε μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Θεσσαλονίκη, λόγω των υπερβάσεων των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μικροσωματίδια και βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν από το 2005».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More