Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκρυψαν τα δίδυμα βρέφη τους πριν τους εκτελέσουν – Συγκλονίζουν τα οικογενειακά δράματα

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι παππούδες και γιαγιάδες είναι ανάμεσα στους δεκάδες ομήρους που απήγαγαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Τα οικογενειακά δράματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Μεταξύ αυτών και η ιστορία ενός ζευγαριού Ισραηλινών, οι οποίοι πρόλαβαν να κρύψουν τα δίδυμα βρέφη τους, πριν τους εκτελέσουν οι άνδρες της Χαμάς.

Παγίδα θανάτου από την Χαμάς

Καρτέρι θανάτου είχαν στήσει οι μαχητές της Χαμάς στους νέους που ήταν στο μουσικό φεστιβάλ. Ένας νεαρός Ισραηλινός μόλις έχει ξεφύγει από το μακελειό. Όμως καθώς οδηγεί, δέχεται βροχή από σφαίρες και πέφτει νεκρός.

Την ίδια ώρα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας νέο βίντεο από το φεστιβάλ με τους 260 νεκρούς. Ακούγεται, να συνομιλούν αστυνομικοί με τους παρευρισκομένους. Όπως λένε, αν και κοντά στη λωρίδα της Γάζας, δεν υπήρχε καταφύγιο.

Ο διάλογος:

Έξοδοι κινδύνου; Γιατί; Τι συμβαίνει;

Αστυνομικός: Φύγετε, από μπροστά, προς τα δέντρα.

Δεν υπάρχει εδώ μέρος για προστασία, φύγετε.

Κοπέλα: Τι εννοείτε ότι δεν υπάρχει καταφύγιο;

Μπες στο αυτοκίνητο, γρήγορα!

Συγκινεί η ιστορία ζευγαριού που έπεσε νεκρό από τα πυρά των εισβολέων μέσα στο σπίτι τους. Πρόλαβαν όμως να κρύψουν τα δίδυμα μωρά τους, 10 μηνών, τα οποία βρέθηκαν ζωντανά μετά από 12 ώρες.

Ένας πατέρας γίνεται θυσία για την οικογένεια του που απήχθη από τη Χαμάς. Τους εκλιπαρεί να αλλάξει θέση μαζί τους. «Θέλω να ζητήσω από τη Χαμάς, μην τους πειράξετε. Μην κάνετε κακό σε μικρά παιδιά και σε γυναίκα, εάν θέλετε εμένα, θα έρθω» ακούγεται να λέει.

Όσοι έχουν μείνει πίσω υποφέρουν. Τρεις γενεές από μία οικογένεια έχουν απαχθεί. H ξαδέρφη του με τα δύο μωρά, η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά, αλλά και οι γονείς του. «Νιώθω σαν ένα λιοντάρι στο κλουβί. Θέλω να πάω να πολεμήσω για την πατρίδα μου. Να κάνω ό,τι μπορώ» λέει συγγενής απαχθέντων Ισραηλινών.

Η 85χρονη γιαγιά της Άντβα παραμένει ψύχραιμη, με το κεφάλι ψηλά καθώς την οδηγούν στη Γάζα. «Είναι δυνατή. Είναι μία δυνατή γυναίκα. Όπως βλέπετε, τους δείχνει ότι δεν φοβάται και πως δεν την νοιάζει. Ξέρετε, αν θα την σκοτώσουν, θα την σκοτώσουν με την περηφάνια της» περιγράφει η εγγονή της.

Και η ισραηλινή Αβιτάλ διηγείται στο CNN πως αιχμαλωτίστηκε, ζώντας 2 χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας που όμως κατάφερε να διαφύγει της προσοχής τους και να αποδράσει. «Κρυφτήκαμε στην ντουλάπα. Οι τρομοκράτες χτυπούσαν την πόρτα, μετά μπήκαν μέσα και γάζωσαν τον γείτονα μου. Σώθηκα εξαιτίας του. Με έβγαλαν έξω από την ντουλάπα… Εγώ σώθηκα, γιατί εκείνος δέχτηκε όλες τις σφαίρες».

Η 19χρονη Nάαμα Μπόνι που έπεσε νεκρή από σφαίρες των τρομοκρατών, καταγράφει τις τελευταίες της στιγμές σε βίντεο. Είχε καταταγεί στον Ισραηλινό στρατό πριν από 7 μήνες.

Την ώρα που η Γάζα βομβαρδίζεται, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αποκλεισμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα. Εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους, αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ. Μία μητέρα με 6 παιδιά, δηλώνει πως δεν ξέρει που να πάει. «Εμείς τι φταίμε; Σε τι φταίνε τα παιδιά μου;… Είμαστε στον δρόμο, πείτε μου που να πάω;» λέει.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ήδη το 1/4 του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, ενώ αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί δραματικά.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More